Eu-möte med ideellt inslag 19 april 2012

22 Logen Derva Östersund
Eu- möte med Gitarrhistoria 19 april

Arne Johansson

Efter sedvanligt och kort Eu-möte samlades 18 bröder i efterlogen för att lyssna till en fantastisk historia om gitarrer. Mannen med stort H. H heter egentligen Arne Johansson från Östersund. H står för Hagströmgitarrer och ljudanläggningar. Han har samlat på sig hela 80 stycken gitarrer och ett stort antal förstärkare och har därmed världens största samling av dessa dyrgripar idag.
Och inte nog med det så har han även samlat på sig en ansenlig mängd av vinylskivor, skyltar, afficher, dragspel, plåtbilar, kameror, keramik från 50-60-talet och mycket, mycket mer.
Ni som inte kan er historia så började det i Älvdalen i Dalarna 1931. Per-Albin Hagström startade då tillverkning av dragspel. Under åren 1958 till 1983 tillverkades ca 130.000 gitarrer i Älvdalen. Många kända artister har spelat på Hagströmsgitarrer, bl a Elvis, Zappa, Owe Törnqvist, Bowie, ZZ Top, ABBA för att nämna några.
Han kommer att under året att överlämna hela sin samling av Hagströmsföremål till Dalarnas museum i Falun för en permanent utställning så att så många som möjligt ska kunna njuta av denna unika samling.
En Ikon från Dalarna, nästan lika känd som Dalahästen ska äntligen få sin rättmätiga plats.
Bosse Th