Eu möte med Lucia 13 december 2005

Logen Derva, Östersund
Eu möte med Lucia 13 december 2005

Höstens sista möte avslutades sedvanligt med att länets lucia med tärnor bjudits in.
Det var drygt 50 bröder som hade samlats till denna tilldragelse,
Kvällen började med Eu möte i lunden som leddes av ÄÄ Rolf Jonsson.
Därefter samlades man i efterlogen där det serverades en jultallrik.
Vid slutet av måltiden anländer Lucia med sina tärnor som framför traditionella Jul – och luciasånger.
Som traditionen bjuder så är det så att när luciaföljet börjar med Staffan var en stalledräng så tar alla bröderna ton med full kraft och sjunger med i refrängen samt att alla sätter på sig stjärngossestrutar vilket får luciaföljet att tappa fattningen för en kort stund, men är med på noterna och kommer snart igång igen.
Efter uppträdandet ville bröderna att de ska sjunga några extranummer och ropar in dem. Vilket föranleder att en av tärnorna kommer in och ropar. ”Har ni fest, eller???”
Jaaa, svarar bröderna. Det som händer då är att hela följet kommer in igen med pannband på huvudet utan ljus, och rockar loss med några julsånger ivrigt påhejade av bröderna som klappar takten och sjunger med.
Detta med luciafirandet är en gammal tradition där man följt samma mönster varje år men det är första gången som luciaföljet överraskade bröderna på detta sett.
Sen har vi en annan tradition, där vi bjuder in avlidna bröders fruar att delta i eftermötet och luciafirandet. Den här gången var Anna-Britt Forsmark och Gertrud Nilsson med och förgyllde våran tillvaro.
Anna-Britt Forsmark har för övrigt gjort ett fantastiskt arbete med att restaurera vår regalie i lunden till originalskick.
Med en hälsning från bröderna i Logen Derva.


Bosse Th